Mijn angststoornis

ikikikik

In mijn vorige post vertelde ik dat ik meer persoonlijker wilde worden. Nou ik spring vandaag meteen in het diepe en ik vertel over mijn angststoornis. Hoe ik het ervaar en plannen voor de toekomst. Ik wil hier geen zelfmedelijden mee opwekken. Als één iemand hierin zich herkent, ben ik al tevreden!

Wat is een angststoornis?

Angst is een normale emotie als er gevaar dreigt. Je begint te zweten en je krijg hartkloppingen, je lichaam maakt zich klaar voor een aanval of om te vluchten. Maar als de angst niet reëel is en er geen gevaar dreigt maar je lichaam zich toch dagelijks klaar maakt om zich te verdedigen, dan is er waarschijnlijk sprake van een angststoornis. Je vermijd de situatie die angst kunnen oproepen en je raakt de werkelijkheid kwijt.

Hoe ik het ervaar

Ik was vroeger al een bang meisje door nare gebeurtenissen, maar dat stopte ik altijd weg. Totdat de angst een eigen leven kreeg. Ik merkte toen ik een jaar of 13 was al moeite kreeg om naar school te fietsen. Ik zorgde dat ik voor 8 uur al op school was zodat ik onderweg zo min mogelijk mensen tegen kwam. Naar mate de jaren begon ik steeds meer te vermijden, ik ging dagen niet naar school, ik sprak zo min mogelijk af met vrienden en durfden niet meer over straat. Toch liet ik het niet merken, en de buitenwereld zag mij als een vrolijk meisje. Er was ook veel onbegrip in die tijd ”Hoe kan jij nou angst hebben voor iets? Je bent altijd zo vrolijk” Maar het vrolijk zijn was mijn vlucht, daardoor zagen mensen niet dat ik bang was en ging het me altijd goed af. Totdat ik thuis kwam en mijn emotie los kwam, ik was dagen depressief en zat met de gordijnen dicht beneden. Als er werd aangebeld ging mijn angstalarm alweer af. Ik kon mezelf niet snel herstellen in het vrolijke meisje dus deed niet open. Zo ging het onschuldige voor 8 uur op school zijn, naar een angststoornis. Ik zit inmiddels al ongeveer 5 jaar thuis zonder school, ik heb in die periode wel een paar keer geprobeerd om de draad weer op te pakken. Vol goede moed stond ik opgedoft met mijn schooltas in mijn handen tot de angst weer toesloeg. Ik wilde het zo graag maar het lukte me niet. Het is moeilijk als buitenstaander er iets van te snappen, die zeggen al gauw ”Kom op Liz, het is kwestie van doorzetten”. Maar helaas gaat het niet zo makkelijk, anders was ik er allang uit geweest en zat ik nu lekker op school om aan mijn toekomst te werken.

Plannen voor de toekomst

Het gaat steeds beter met mij, ik durf steeds meer! Dus er is hoop ha-ha! Ik ga natuurlijk door met therapie en misschien binnenkort ook een intensievere behandeling. Maar als dat zover is zal ik dat wel laten weten, door middel van een update. Ik droom ervan om weer een normaal leven te leiden en ben ervan overtuigd dat het ook ooit gaat lukken. Ik zou super graag weer naar school willen en hoop dat ook volgend jaar te bereiken. Ik ga me best doen, meer dan me best kan ik niet doen.

Ik wil iedereen die hier ook last van heeft laten zien dat je niet de enige ben. En dat er een periode komt dat het steeds beter gaat en je angsten onder controle kan houden. Herken jij jezelf hierin en wil je dat aan mij kwijt? Dan mag je mij altijd mailen, mijn email staat onder het kopje contact

Liefs Liz

 

Volg:
Share:

42 Reacties

 1. j.waardenburg@hotmail.com' Joyce 13 april 2015 / 12:32

  Lieve schat dapper dat je er zo open overbent,ik weet zeker dat je het overwint en een fijne toekomst krijgt,je bent een schat en komt er wel <3

  • liefsliz 13 april 2015 / 12:37

   Dankjewel Joyce, heel lief!

 2. corriegerritsen@live.nl' Corrie 13 april 2015 / 14:14

  Lieve liz,je bent een kanjer en je droom komt uit xxxx

  • liefsliz 13 april 2015 / 14:25

   Dankjewel lieve Corrie!!!

 3. kxbelhaj@gmail.com' Kaoutar 13 april 2015 / 14:18

  Wat dapper dat je er zo over kan praten, ik denk wel dat je het haalt als ik je zo zie!

  X

 4. Susanleijssen@live.nl' Susan 13 april 2015 / 16:51

  Wat ontzettend dapper dat je over zo’n moeilijk en persoonlijk onderwerp schrijft! Ik vind dat je heel goed onder woorden hebt kunnen brengen wat een angststoornis (voor jou inhoudt). Heel erg veel succes met de weg naar herstel lieve Liz! <3

  • liefsliz 13 april 2015 / 16:54

   Heel lief van je Suus!

 5. mariska.vermeulen@live.nl' Mariska Vermeulen 13 april 2015 / 17:54

  Dapper om dit te delen! Heel veel succes met het realiseren van je doelen en idealen. De meeste kracht kan je altijd vinden in jezelf, en je zult alles bereiken wanneer het voor jou het juiste moment is! Good luck!

  • liefsliz 13 april 2015 / 19:17

   Dankjewel voor de steun! Liefs

 6. k.pels@royal-aware.com' Karin Pels 13 april 2015 / 19:05

  oh wat goed van jou Liz, ik hoorde het al eens van je lieve mama dat je hier last van hebt. Zet em op, je kan het ik weet t zeker, dikke kus van mij! Karin

 7. kevinblaas@hotmail.com' POTRELLI 13 april 2015 / 19:20

  Wauw, dit maakt me wel even sprakeloos. Geweldig dat je dit zo durft te vertellen op internet terwijl je je zo lang anders hebt voorgedaan. Vooral mooi dat je doorzet, dat je de angst niet over je heen laat gaan en dat je je leven een kans geeft. Tuurlijk is het jammer dat je 5 jaar achter loopt, maar er is zoveel te doen in het leven, dus je kansen komen er wel! Ik heb volledig respect voor je.

 8. kusluan@live.nl' Luan 13 april 2015 / 19:27

  Heel dapper van je om hier over te schrijven! Ben trots op je Lisje

 9. stuitervrouw@gmail.com' Florence 14 april 2015 / 17:15

  Goed dat je dit doet zeg! Sterkte, het komt goed! Mijn zoontje van 11 heeft ook last van een angststoornis. Hij moet ook intensieve therapie, daarom gaat hij komend jaar nog niet naar de brugklas. Als ik jouw verhaal lees ben ik blij dat we het zo gaan aanpakken. Het lost zich niet vanzelf op. Ook hij doet heel stoer en aan de buitenkant zie je niks aan hem. Alleen wij als ouders weten hoe diep het zit. Ik wil vermijden dat hij halverwege de middelbare school vastloopt, dus nemen we nu een ‘tussenjaar’. Wel spannend en een moeilijke beslissing. Ik wens je heel veel sterkte en blog (en evt Youtube) lekker verder. Je kunt van je angst je kracht maken, dat weet ik zeker!!

  • liefsliz 14 april 2015 / 17:30

   Wat knap dat jullie die beslissing genomen hebben, Ik weet bijna zeker dat jullie er goed aan doen. Zo kan die na de behandeling weer vol goede moed naar school. Ik wens jullie ook veel sterkte toe! En bedankt voor de lieve woorden! Liefs Liz

 10. info@june-two.nl' alexa 14 april 2015 / 18:31

  wat goed dat je steeds meer durft en stukje bij beetje kom je er vanzelf wel! et duurt soms helaas gewoon wat langer dan verwacht maar zolang je het rooskleurig tegemoet ziet is het prima toch?

 11. divinevitalityy@hotmail.com' Divine 14 april 2015 / 19:46

  Ik ken je niet persoonlijk maar ik hoop voor je dat er betere tijden komen.. Zolang jij er voor blijft vechten komt alles vast goed met je meid, veel sterkte!

  • liefsliz 15 april 2015 / 15:20

   Heel erg bedankt! Liefs

 12. contact@dailydashes.nl' Juliet 14 april 2015 / 21:35

  Wat ontzettend raar om iemand te zien beschrijven waar ik ook altijd al last van heb gehad. Sinds november heb ik de diagnose OCS, wat ook een angststoornis is. Heel vervelend, en vooral omdat het gevoel heel slecht uit te leggen valt, en mensen het ook niet echt kunnen begrijpen. Maar de therapien zijn echt onwijs goed, hoe lastig ze ook zijn soms. Maar in dit soort gevallen geldt echt dat de aanhouder wint. Keep going!

  • liefsliz 15 april 2015 / 15:32

   Wat vervelend dat je ook last heb van een angststoornis. Het is inderdaad heel lastig uit te leggen, en vaak is er ook veel onbegrip. Fijn om te horen dat je zo positief ben over je therapieën! In dit soort gevallen geldt zeker : De aanhouder wint!!! Bedankt voor je reactie, veel sterkte! Liefs Liz

 13. lisavanneerbos@live.nl' Lisa 14 april 2015 / 21:56

  Hee Liz, ik ben trots op je. Dit is een super goed begin. Je gaat een hele mooie toekomst tegemoet, zeker weten! Liefs

 14. singleandthecity@hotmail.com' Thessa 14 april 2015 / 21:56

  Lieve Liz, jouw berichtje viel meteen op in mijn tijdlijn. Ik bewonder je openbaring, er vooruit komen is al een stap in de goede richting. Ik ga je privé even een mailtje sturen want ik heb een tijdje geleden over dit zelfde onderwerp een blog geschreven wat jou wellicht kan helpen.

  Liefs, Thessa

  • liefsliz 15 april 2015 / 15:34

   Dankjewel lieve Thessa, echt fijn dat je een soort gelijk artikel heb geschreven! Heb hem net gelezen, top! Liefs Liz

 15. farahvanbreukelen@gmail.com' Farah 14 april 2015 / 22:21

  Hey Liz, ik vond je post via facebook! Ik heb er ook last van en heb nu sinds 3 jaar last van straatvrees. Ik heb al 3 pschyologen gehad en ga hopelijk binnekort naar een kliniek in Nijmegen. Overwaal heet het dit is speciaal voor angststoornissen. Knap dat je dit deelt je bent niet alleen xoxo Farah

  • liefsliz 15 april 2015 / 15:22

   Hi Farah! Wat rot om te horen dat je hier ook last van heb. Ik heb wel is gehoord van de kliniek Overwaal in Nijmegen! Ik hoop dat het je gaat helpen! We zijn helaas niet alleen nee… Bedankt voor je lieve reactie! Liefs

 16. hestergadellaa@gmail.com' Hester 15 april 2015 / 00:01

  Wat goed en open geschreven!

  Er knap hoe je, je ervaringen vertelt!
  Inspirerend 🙂

  Liefs, Hes

  • liefsliz 15 april 2015 / 15:23

   Bedankt! Heel lief van je!

 17. manuelaburggraaff@gmail.com' manuela 15 april 2015 / 00:41

  Lieve Liz,

  Via mijn dochter kreeg ik vandaag een link. Wat mooi geschreven en knap dat je dit wilt delen. Ik ken je van de lagere school als leuke vriendin van mijn dochter. Via je moeder hoorde ik wel eens wat en vind het jammer om te lezen dat je nu angststoornissen hebt ontwikkelt. Dit had je al als jong meisje, maar het is helaas dus alleen nog maar erger geworden. Ik hoop dat je er goed uit gaat komen, je bent altijd zo’n leuke meid geweest!

  Liefs Manuela

  • liefsliz 15 april 2015 / 15:24

   Bedankt voor de lieve woorden Manuela, doet me erg goed dit! Liefs Liz

 18. lindava1989@gmail.com' Linda 15 april 2015 / 01:02

  Ik vind het ongelofelijk goed en dapper dat je hierover schrijft en het met ons deelt, wat een grote stap zeg! Zelf heb ik ook een angststoornissen, ik heb hem aardig onder controle en probeer mijn grenzen steeds te verleggen. Zeker omdat ik mij er nu van bewust ben dat de angst niet reel is en alleen in mijn hoofd zich afspeelt. Maar dat wilt niet zeggen dat het lichamelijk niets doet. Wanneer iets toch lukt ben ik super blij en ook helemaal uitgeput, dat gekke lijf doet dan toch ongemerkt wat het wilt omdat alle alarmbellen gaan rinkelen. Het is dan ook erg fijn om jou verhaal te lezen en weer even herinnerd te worden dat ik echt niet de enige ben 🙂 al hoop ik natuurlijk van harte dat jij hier bovenop gaat komen, sterker en de angst onder controle kan houden. Zeker omdat je het dubbel en dwars verdient om je leven weer op te kunnen pakken en ervan te genieten!

  • liefsliz 15 april 2015 / 15:27

   Fijn om te horen dat je je angststoornis aardig onder controle hebt! Ik herken het uitgeput zijn als je iets overwonnen heb, heel tegenstrijdig! Fijn om te horen dat mijn verhaal, jou goed doet! Jij ook veel sterkte en bedankt voor je reactie! Liefs Liz

 19. natasachat@hotmail.com' Simovic-Vuceljic Natasa 15 april 2015 / 22:28

  Enorm dapper van je om hier zo open over te praten. En hopelijk heb je met dit artikel nog veel andere mensen verder geholpen en kunnen zij, net zoals jij, proberen de draad op te pikken op hun manier. Liefs! x

  • liefsliz 16 april 2015 / 16:34

   Dankjewel voor de lieve woorden!

 20. solivefull@hotmail.com' Kelsey 16 april 2015 / 08:32

  Wauw liz, echt een super mooi artikel enwat heb ik er veel rrspect voor nu.
  Super knap dat je er zo over kunt praten., ik zou dat niet kunnen !
  Ik hoop dat je mensen hier echt mee hebt kunnen helpen en dat jij in ieder geval je verhaal kwijt hebt kunnen doen.

  Je bent geweldig liz !

  Liefs,
  Kelsey

  • liefsliz 16 april 2015 / 16:35

   Ah wat lief, dankjewel! Ik hoop ook dat ik hier veel mensen mee kan helpen! Liefs!!!

 21. acupofmedicine@gmail.com' Celeste 17 april 2015 / 09:56

  Wat ontzettend dapper dat je hier zo open over schrijft! Ik weet zeker dat je er andere mee gaat helpen (en hopelijk jezelf ook!) Liefs!

  • liefsliz 17 april 2015 / 11:55

   Fijn om te horen! Liefs

 22. mars.ismay@gmail.com' Ismay 21 april 2015 / 12:24

  Wat een verhaal Liz! Het lijkt mij ontzettend moeilijk om met zoiets te leven. Maar ik ben er van overtuigd dat je het kunt overwinnen! Ik vind het al onwijs goed dat je blogt, dat is een goede eerste stap, toch! Dapper om je verhaal zo te delen. Ik weet zeker dat het helemaal goed met je gaat komen! Keep faith! Liefs

  • liefsliz 23 april 2015 / 18:40

   Dankjewel lieve Ismay!!!

 23. kimdonz@hotmail.com' Kim 4 mei 2015 / 15:31

  Helaas herken ik dit. Zelf heb ik fobie wat een angststoornis heeft veroorzaakt. Het gaan naar colleges vind ik nog altijd erg lastig, maar therapie heeft mij ook veel goeds gedaan.
  Goed dat je erover schrijft! Zelf schrijf ik er ook regelmatig artikels over, alleen om een taboe te doorbreken.

 24. daisyvanbaal@live.nl' daisy van baal 20 mei 2016 / 13:34

  mooi geschreven en knap van je,
  ik ken het gevoel haha..
  kom een keer bloggen bij mij, voor de winkel super leuk.

  X daisy

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *