Mijn zelfbruiner routine en soorten zelfbruiner.

donker

”Verander je dan niet in een wortel?” is een veelgestelde vraag als ik zeg dat ik mijzelf insmeer met zelfbruiner. Zelfbruiner wordt vaak gezien als nep of de meesten vinden het teveel werk en gaan liever dan even snel onder de zonnebank. Ikzelf ging ook wel eens onder de zonnebank maar voelde daarna dat het niet goed was voor mijn huid. Ik zocht een alternatief en kwam uit bij zelfbruiners, inmiddels ben ik al een tijd aan de slag met zelfbruiners en ik vertel jullie vandaag mijn zelfbruiner routine! Voordat je in de weer gaat met zelfbruiner, is het belangrijk om een paar stappen te ondergaan zodat je een mooi en egaal resultaat krijg.

z10

Scrubben, scrubben, scrubben, is het allerbelangrijkst voor een mooi en egaal resultaat. Het scrubben zorgt ervoor dat je zelfbruiner niet in de dode huidcellen gaat zitten en later een lelijke vlek veroorzaakt. Nu kan je natuurlijk gewoon normale scrub uit een potje aanbrengen met je handen. Maar ik vind het altijd fijn om een handschoentje en een douchepuff te gebruiken. Ik doe dan wat douchefoam op mijn handschoen en ga dan in ronddraaide bewegingen over mijn lichaam. (Vergeet ook niet voor het scrubben om jezelf te scheren)

IMG_0119.CR2

Nadat je onder de douch vandaan komt is het belangrijk dat je lichaam wat laat uitdampen. Als je lichaam goed is opgedroogd, is het belangrijk dat je aan de slag gaat met een bodylotion. Ik smeer altijd alleen mijn ellebogen, knieën, enkels en handen in. Dat zijn de meest droge plekken van het lichaam en door middel van bodylotion zorg je ervoor dat de zelfbruiner niet in de droge plekken blijf hangen en gaat vlekken. Nu ben je ready voor het zelfbruinen!

z2z9

Hierboven zie je een speciale handschoen voor het zelfbruinen, dit noem je een Tanning Mitt. De Tanning Mitt is voorzien van een fluweelachtige stof waardoor je het product eenvoudig kan aanbrengen op je lichaam zonder strepen achter te laten. Je kan er ook voor kiezen om het aan te brengen met latex handschoentjes, maar mijn voorkeur gaat uit naar een Tanning Mitt.

Nu heb je verschillende soorten zelfbruiners. 

Instant Tan: Bij het aanbrengen van Instant Tan zie je direct resultaat, dat komt omdat er een zogenoemde ”guide color” aan toegevoegd is. De guide color is toegevoegd zodat je kan zien waar je blijft en vlekken kan voorkomen. Het ontwikkelen van de kleur duurt ongeveer 4 a 6 uur daarna spoel je de guide color eraf en zie je het resultaat van de zelfbruiner. Het kan dus zijn dat de werkelijke kleur iets anders is.

Gradual Tan: Deze zelfbruiner is laagje voor laagje aan te brengen en kan je dus in een paar dagen opbouwen. Hierdoor kan je dus heel eenvoudig zelf de intensiteit bepalen . Meestal zijn dit bodylotions waar zelfbruiner aan toegevoegd is, wel gaat dit iets minder snel dan een instant tan. Maar vind je zelfbruiner nog te eng of ben je bang dat je toch veranderd in een wortel. Dan is een gradual tan handig om mee te beginnen.

Wash off Tan: Dit product is heel handig als je een feestje hebt, maar toch niet de hele week gebruind door het leven wilt gaan. Met deze zelfbruiner zie je direct resultaat en is afwasbaar met zeep en water.

z3

Hierboven zie je de substantie van een instant mousse zelfbruiner. Onder elke categorie zijn er ook nog verschillende substanties. Ik heb twee soorten instant zelfbruiners. De St. Moriz Professional Tanning Mousse Dark €9,95 voor 200 ml en de Fake Bake Flawless Darker €33,95 voor 170 ml.  Beide zijn instant zelfbruiners. Hieronder zie je de Fake Bake Flawless Darker, die voorzien is van een spraymondje en dus een dunnere substantie heeft dan de mousse hierboven. Ikzelf vind de Fake Bake iets fijner werken maar dat is voor iedereen anders, gewoon een kwestie van uitproberen!z7

Bij beide substanties breng ik het eerst aan op de Tanning Mitt en vervolgens op mijn lichaam. Ik heb meestal uit voorzorg extra latex handschoentjes aan, ook onder de tanning mitt. Ik begin bij mijn benen en werk dan zo omhoog, ik zorg dat ik alles goed uitsmeert tot het er egaal uit ziet. Bij elk lichaamsdeel spuit ik weer wat extra zelfbruiner op de tanning mitt. Nu kan je ervoor kiezen om op je gezicht geen zelfbruiner aan te brengen en het met make up bij te werken. Ikzelf gebruik wel zelfbruiner in het gezicht maar breng dat voorzichtig aan, en smeer het daarna uit met een bufferkwast zodat ik zeker weet dat er geen strepen op mijn gezicht komen. Nadat ik mijn lichaam en gezicht gedaan heb, trek ik mijn latex handschoentjes uit en doe ik als laatst mijn handen en smeer dat ook uit met een bufferkwast.

Als je helemaal ingesmeerd ben moet je het 4 a 6 uur laten inwerken en daarna afspoelen. Nu kan je kiezen om het op een vrije dag te doen. Maar je kan ook kiezen om het voor het slapen te doen en in de ochtend af te spoelen, wel is er kans dat je nog een beetje afgeeft. Het kleurtje blijft ongeveer4 a 5 dagen zitten, maar je kan natuurlijk ook meerder lagen aan brengen tot je gewenste kleur. Iedereen doet natuurlijk op zijn/haar manier, het is even uitvogelen wat jezelf het fijnst vindt!

z13

 Gebruiken jullie wel eens zelfbruiner?

Liefs Liz

 

 

 

Volg:
Share:

8 Reacties

 1. info@kimmetjekims.nl' kimmetjekims 9 maart 2016 / 14:05

  Nee, ik gebruik het nooit! Maar ook omdat ik het gewoon niet durf. Als het zonnetje straks weer gaat schijnen ben ik in no time weer bruin, dus ik vind het voor mij ook een beetje onnodig. Maar wow, het resultaat mag er wel zijn meis, ziet er goed uit!

 2. info@essentialhonesty.be' Laura - Essential Honesty 9 maart 2016 / 18:42

  Ik gebruik meestal de Cocoa Brown van Marrissa Carter! Die kan je nu makkelijk vinden bij Primark, gek genoeg! Dus heb nu altijd een voorraadje liggen!

 3. Info@epeheel.com' Julia 9 maart 2016 / 20:22

  Leuk om te lezen! Ik heb vorig jaar een zelfbruiner van Kruidvat gekocht en de eerste twee keren ging het perfect maar daarna kreeg ik vlekken. Ik denk dat ik er binnenkort even een ochtend voor uittrek om helemaal te scrubben, scheren en dan zelfbruiner te smeren! Vind een gezonde gloed toch wel heel mooi en als je het met mate gebruikt word je ook niet oranje!

 4. marshavw@hotmail.com' Marushi 9 maart 2016 / 20:28

  Heb het wel eens gebruikt maar ik had toen nog geen handschoen haha echt een kliederboel was dat. -x-

 5. melike_d@hotmail.com' Melike 9 maart 2016 / 20:30

  Ik nu al een tijdje niet meer naar de zonnebank, dus jouw artikel komt als geroepen! Goede tips;)

 6. Blog3lles@hotmail.com' Elles 10 maart 2016 / 06:04

  Ik heb nog nooit zelfbruiner gebruikt. Ik denk dat ik die stap ook nog niet durf te zetten. Je geeft je huid immers een andere kleur, en mij kennende verdeel ik de kleur oneerlijk.
  Liefs,
  Elles

 7. glamview@hotmail.com' gea 10 maart 2016 / 14:55

  Dit lijk me een fijn product, zelf heb ik nog nooit zelfbruiner gebruikt. Ook wordt ik niet snel bruin door de zon, dus misschien toch maar eens een poging wagen. Leuke blog trouwens <3

 8. priscilladij@hotmail.com' priscilla 10 maart 2016 / 23:57

  Ik durf het niet. Bang voor vlekken en een oranje huid, haha. Ik gebruik het dus nooit, terwijl ik wel een aantal producten hiervoor heb liggen. Je ziet een duidelijk groot verschil op je foto’s, wauw! Toch blijf ik liever ‘veilig’ bij de zonnebank, ook al is dat helemaal niet goed.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *